Jak se aromatizuje čaj

19. 03. 2011 | Nezařazené | Žádný komentář »

Pití čaje je pro mnoho lidí jakýmsi obřadem, ke kterému patří několik hlavních úkonů. Čaj se stejně jako například víno degustuje všemi smysly. Musíte se samozřejmě zaměřit na jeho aroma, chuť a podobné věci. Pojďme se nyní podívat na postup, jakým způsobem byste mělidegustovat čaj.

V prvé řadě, pokud máte příležitost, si můžete prohlédnou čajové lístky, u kterých se posuzuje pečlivost zpracování a jejich velikost. Z těch nežádoucích věcí se posuzuje přítomnost takzvaných přimísenin, jako je stonek nebo dřevo. Podle lístků můžete poznat také to, jestli je čajčerstvý. Pokud jsou lístky vybledlé, tak se jedná o starý čaj.

Další věcí je zjištění míry přirozeného aroma, což zjistíte podle vůně suchých lístků. Podle aroma můžete také zjistit původ čaje. Dale je na řadě zkoumání šálku, přičemž zde můžete zjistit například zpracování, oblast původu dle typického zabarvení a fermentaci.

Po vyluhování dávají lístky opravdu skvělé informace o celkovém charakteru čaje. Můžete z nich rozpoznat kvalitu zpracování, sklizně, jestli se jedná o čistý čaj nebo nějakou směs a tak podobně. Zásadní věcí je pak samozřejmě aroma čaje, které se line z konvice nebo z šálku.

Poté přichází na řadu samozřejmě chuť čaje, ve které rozpoznáte hlavně celkovou sílu.  Poslední věcí je délka chuti, přičemž čím delší, tím lepší.


Zanechte komentář

Abyste mohl komentovat, musíte se přihlásit.