Šalvějový čaj při nachlazení

19. 03. 2011 | Čaje | Žádný komentář »

Šalvěj je bylinou pocházející z čeledi hluchavkovitých. Jedná se o zelený keř, který pochází ze středomořské oblastí, přičemž lidstvu je známý již přes tisíc let. Může dorůst výšky až jednoho metru. Šalvěj můžete využívat opravdu mnoha způsoby.

Velice známé jsou především jeho léčivé účinky, ale uplatňuje se také v parfumerii, kosmetickém průmyslu, dříve se užíval jako přísada do vína, či piva a tak podobně. Dneska se přidává také často v kuchyni do jídel.

Pokud bychom se měli bavit striktně o šalvěji lékařské, tak ji můžeme znát pod lidovými názvy, jako například smrtka, koníčky nebo babské ucho.

Pokud se rozhodnete využívat šalvěj kvůli jejím léčivým účinkům, tak určitě dodržujte vhodné množství. To znamená, že nic se samozřejmě nemá přehánět. Šalvěj totiž v sobě obsahuje takzvané silice, které jsou samozřejmě do jisté míry léčebné, avšak ve vyšším množství mohou způsobovat nepříjemné křeče.Výjimečně se mohou objevovat také alergické reakce.

Obecně se doporučuje spíše krátkodobé užívání výluhů ze šalvěje, a to tak, že maximálně jeden až dva šálky denně. Silice v rostlině mají baktericidní a protizánětlivé účinky. Jsou v ní dále obsaženy hořčiny, třísloviny, vosky, glykosidy, saponiny, vitamin C, aminokyseliny a tak podobně. Využít těchto látek lze jak zevně, tak také samozřejmě vnitřně.


Zanechte komentář

Abyste mohl komentovat, musíte se přihlásit.