Honeybush – lahodný nápoj z medového keře

20. 09. 2013 | Čaje, Nezařazené | Žádný komentář »

Pokud o tomto druhu čaje slyšíte poprvé, tak byste měli zbystřit a pozorně číst. Jedná se totiž o velmi kvalitní druh čaje, který si rozhodně zaslouží, aby se o něj vědělo nejen mezi odborníky, ale i mezi širokou veřejností.

O Honeybush čaji

Pod názvem Honeybush čaj se skrývá nápoj, který pochází z hloubi Afrického kontinentu. Svými vlastnostmi se dost podobá čaji s názvem Rooibos. Na rozdíl od něj má Honeybush mnohem sladší chuť a medovou vůni.

Ve skutečnosti Honeybus není čaj, ale většinou se mezi čaje řadí. Lístky, z kterých se čaj připravuje, totiž nepochází z čajovníku, a proto by se logicky nemělo jednat o čaj. Podobným druhem nápoje je také Maté nebo Lapacho. Pro naše potřeby ale o něm budeme mluvit, jako o čaji.

Čaj pochází z rostliny nazývající se Cyclopia intermedia a roste převážně v Africe. Rostlina má velmi milou přezdívku, říká se jí medový keř. Je to dáno právě nažloutlými květy a medovým aroma. Keř může dorůst do výšky až šedesát metrů. Doba sklizně je na konci léta. Způsob sklizně není jednotný. Někdy se mohou sbírat pouze mladé výhonky, jindy se odsekne celá rostlina.

Jakmile je sklizeň hotová, na řadu přichází samotné sekání rostliny na malé kousky. Ty mohou být velké několik milimetrů. Maximálně však tři centimetry. Následně dochází k fermentaci, což se děje v předehřátých pecích několik hodin. Nakonec jsou rostliny vystaveny slunečnímu svitu, kde se suší. Po usušení má čaj tmavě hnědou barvu a sladké medové aroma.

Pozitivní účinky Honeybush čaje

Pití čaje Honeybush je velmi tělu prospěšné. Čaj totiž obsahuje velké množství antioxidantů, které jsou velmi výborné v boji proti rakovinovému bujení a nádorovým onemocněním. Antioxidanty totiž velmi úspěšně bojují proti tvorbě volných radikálů. Ty mají totiž na svědomí tvorbu různých nemocí.

Pití čaje Honeybush je všeobecně prospěšné. Dá se použít v boji proti křečím, bolestem břicha nebo třeba kojenecké koliky. Zároveň bojuje proti virům, bakteriích, které se snaží napadnout tělo člověka. Známé jsou také jeho blahodárné účinky na lidskou psychiku. Pití čaje totiž zlepšuje náladu a uvolňuje organismus. Využívá se také při problémech se spánkem.

Čaj je plný antioxidantů, ale také minerálních látek a stopové prvky, konkrétně třeba železo, zinek, mangan, měď, draslík, vápník nebo třeba hořčík.

To ovšem nejsou všechny pozitivní účinky čaje Honeybush. Využívá se také v době nechutenství, ztrátě chuti k jídlu, zpomaluje stárnutí kůže, snižuje hladinu cholesterolu, ale také tuku, který je v krvi. Ženy jej můžou využít na úpravu menstruačního cyklu.

Příprava Honneybush čaje

Pokud zatím netušíte, jak se čaj připravuje, tak čtěte dál. Není to nic složitého. Množství jedné lžičky čaje odpovídá na jeden šálek vody. Pokud samozřejmě upřednostňujete silnější chuť čaje, je možné množství čaje zvětšit.

Čaj zalijeme vroucí vodou. Doba louhování je asi pět minut. Nakonec je možné čaj doplnit medem, což jeho sladké aroma ještě posílí nebo citronem. Jiné dochucování není doporučeno. Největšího požitku docílíte naprosto přírodního čaje, bez jakýchkoliv přídavků. Čaj je dobré kombinovat právě s čajem Rooibos. Čaj je velmi chutný, právě díky své přirozeně sladké chuti. Dá se podávat jak teplý, tak i studený, což lidé využívají právě v parných letních měsících na osvěžení.

Tagy:

Zanechte komentář

Abyste mohl komentovat, musíte se přihlásit.