Jak uskladnit čaj, aby si udržel čerstvost a kvalitu

25. 09. 2013 | Čaje, Nezařazené | Žádný komentář »

Sběr a příprava samotného nápoje je velkým uměním a pro mnohé dokonce i rituálem nebo dokonce životním stylem. Čaje se podávají při různých příležitostech, ale to všechno by nemělo význam, bez toho, aniž bychom věnovali výraznou pozornost způsobu, jakým čaj skladujeme. Způsob uskladnění je základním krokem k úspěchu.  Je nutné, aby si čaj uchoval své přirozené aroma, výraznou chuť, ale i barvu a konzistenci.

Názory na skladování čaje se samozřejmě liší, ale všechny mají stejný cíl, a tím je uchování kvality, bez jediné ztráty. Mnoho z těchto teorií se ale shodují v několika faktorech, které platí obecně. Shrneme-li to, jedná se o světlo, teplo, vlhkost, pachy a vzduch. Dodrží-li se tyto základní body, které si níže důkladně rozebereme, čaji by se nemělo nic stát.

Pozor by si lidé měli dát hlavně na sluneční paprsky, které v kombinaci s UV zářením mají neblahé následky na kvalitu čaje. Čaj proto nikdy neskladujeme ve skleněné nebo plastové průhledné nádobě vystavené slunečnímu svitu. I když se to může jevit jako hezká dekorace, čaj potřebuje temnotu. Tím pádem se vyhýbejte i prodejcům čaje, kteří toto pravidlo nedodržují.

S teplotou taky opatrně, je to velmi podobné jako se slunečním svitem, což je docela logické, neboť světlo a teplou jdou ruku v ruce společně. Skladuje-li se čaj ve velmi teplém prostření, například u zdroje tepla, ztrácí na své kvalitě. Vyprchá vůně a ztratí se chuť. Hledejte proto taková místa pro uskladnění, která jsou co nejdále od sporáku nebo třeba trouby.

Opravdu kvalitního čaje můžeme dosáhnout jen tehdy, budeme-li jej uchovávat ve stálém suchu. Je nutné, aby byl v co největší míře udržován mimo vlhkost. Zápornou vlastností čaje je jeho rychlá absorpce schopnost vody ze vzduchu. Zásada suchého prostředí, ale ne u tepelného zdroje. Je těžké najít takové místo v domácnosti? Dóza s čajem si najde své umístění v každé domácnosti.

Lze se setkat i s případy, kdy lidé uložili čaj nad kuchyňský dřez nebo do mrazničky. Porušili zásadní pravidla, o kterých jsme tady psali již výše. Takto uskladněný čaj okamžitě ztrácí svou hodnotu. Snaha udržet uskladněný čaj co nejdále od vody je jedním ze základních pravidel.

Na druhé straně, čaj v ledničce nemusí být až takovou raritou a špatným místem pro uskladnění. V tomto případě by se muselo ale jednat o velmi specifické druhy zelených čajů pocházející z Japonska. Tyto čaje se musí konzumovat ihned po otevření. Jakmile se čaj kladu, ztrácí svou hodnotu.

Čaj je přímo lapač pachů, samozřejmě těch nežádoucích. Proto není dobré, jej skladovat blízko silně aromatických potravin, jako jsou bylinky, či koření nebo v aromatickém prostředí. Čaj ihned ztratí svou přirozenou vůni a přijme cizí pach, a to nenávratně.

Co se týče vzduchu, jak již bylo popsáno, čaj rychle absorbuje jak vodu, tak i pachy, proto je více než vhodné čaj skladovat ve vzduchotěsných nádobách. Chceme-li si zachovat kvalitu čaje, nezbude nic jiného, než se držet základních zásad správného zacházení s tímto významným produktem.

 

Tagy: ,

Zanechte komentář

Abyste mohl komentovat, musíte se přihlásit.