Puerh – zdravý čaj, který prošel oxidací

10. 10. 2013 | Čaj Pu erh, Čaje | Žádný komentář »

Tradice přípravy Pu-erh se v Číně objevuje již dlouhá staletí, přinejmenším 2000 let. Naproti v našich podmínkách se jedná o relativní novinku, která se začala užívat ve větší míře až v posledních letech. Jeho jedinečné účinky na lidský organismus jsou známy již od starověku. Spoustou blahodárných účinků se pyšní tento čaj. Jsou to například úbytek tuku v krvi, pomoc při běžné migréně, ale i v klimaktériu.

Nápoj, vytvořený louhováním Pu-erhu, je považován za jedinečný mezi ostatními druhy. Je to dáno jak umístěním čajových plantáží ležících v provincii Jun-nan. Z tohoto konce světa se čaj dostává do jiných koutů. Výraznou roli hraje druh čajovníku, ze kterého se lístky získávají, tak i jedinečný styl fermentace.

Čaj Pu-erh, jež byl pojmenován již dávno, podle provincie, ve které se sbírají lístky z čajovníku. Pu-erh je název oblasti, ale taky města, které leží v jihozápadní části této provincie. Čajové lístky jsou velmi specifické. Jsou charakteristické svými dlouhými lístky, které jsou velmi podobné lístkům, které se sbíraly před tisíci lety. Ani tak dlouhá doba nezměnila jejich tvar.

Od ostatních Čínských čajů se liší především způsobem zpracování. Použitá technologie tzv. Dodatečná oxidace, je charakteristická právě pro tento druh čaje. Doba této oxidace je velmi různorodá, může trvat jen několik dnů, ale i několik měsíců. Po této fázi následuje pečlivé třídění jednotlivých lístků, ty se poté napařují a lisují. Ještě než nastane tato fáze, lístky musí zavadnout, následně jsou zahřívány ve speciální pánvi. Sušení a rolování čajových lístků probíhá na slunečním svitu.

Příprava nápoje, ale i lisování jednotlivých lístků nemohlo nezanechat vliv na čaji, ale taky na historickém osudu tohoto nápoje.

Naproti tomu klasický černý čaj je světlejší barvy, což tomuto nápoji dává charakteristickou barvu. Je-li čaj louhován dostatečně dlouho, konzument se může těšit na temně černou barvu nápoje. Mnozí nezasvěcení jedinci si tento šálek čaje můžou splést s šálkem černé kávy.

V podobě slisovaných kostiček, někdy nazývaných čajové cihličky, se s tímto druhem setkávám v dnešní moderní době nejčastěji. Je historicky dokázáno, že tyto cihličky se ve starověké Číně používaly jako platidlo.

Výraznost zemité vůně, díky které je tento čaj tak jedinečný, je způsobena hlavně způsobem přípravy, ale taky délkou louhování. Naproti tomu chuť čaje je velmi výrazně ovlivněna, což možná mnohé překvapí, stáří čaje. Je prokázáno, že čím starší čaj je, tím konzumenty čeká větší chuťový požitek z každého doušku.

Proto je nejen žádoucí, ale hlavně vhodné, dlouholeté uskladnění čaje, podobně jako se to praktikuje například s vínem. Čím zralejší čaj je, tím bohatší chutí oplývá. V dnešní uspěchané době ale není tolik času na zrání. Proto se čaj vyrábí metodou, která zaručí kvalitní produkt již po několikaměsíčním čekání.

Tagy: ,

Zanechte komentář

Abyste mohl komentovat, musíte se přihlásit.