Správný postup přípravy čaje = správně chutný čaj

24. 10. 2011 | Čaje | Žádný komentář »

Příprava čaje je záležitostí opravdových mistrů. Ne každý dokáže připravit čaj tak kvalitně, jako opravdový znalec. Přitom přípravu můžeme ovlivnit pouhým dodržením návodu na sáčku čaje. Avšak univerzální návod na přípravu čajů neexistuje, každý si musí příjít na tu svou vlastní cestu přípravy čaje.

Začínáme:

Množství čaje:

Množství čaje je většinou jedna čajová lžička na šálek čaje. Obvykle by měl mít čaj na lžičce tvar hromádky, tedy neměl by být ochuzený, tz. neměl by být zarovnaný tak, aby pak na lžičce nic nezbylo.

Voda:

Jedno přísloví praví – „Voda je půlka čaje.“ To je zajisté pravda, správně by se měla pro přípravu čaje měla používat pramenitá voda. Tu však ve většině domácnostech nenalezneme, budeme se tedy muset smířit s vodou z vodovodního kohoutku. To by však nemělo vadit. Správná teplota na zalití čaje je například u zelených čajů 80°C, postupujte podle návodu, jelikož při větší teplotě hrozí spálení čajových lístků a tak i narušení chutě čaje. Proto dodržujte správnou teplotu vody při zalévání čaje. Dnes už existují moderní konvice s nastavením teploty vody. Pro ty, kteří mají normální konvici, musí třeba chvíli počkat a vodu nechat trochu vychladnout.

Čas:

Tak jako u mnoha věcí v životě je důležitý čas, tak i u čaje je čas důležitou součástí přípravy čaje. Dodržením správného času louhování zaručíte přesně tu chuť, která má u toho čaje být. Při nedodržení správného postupu, tj. překročení času, čaj dostává silnější chuť a to není dobré. Přeci jenom silnější nálev čaje není tím pravým požitkem. Při dřívějším slití čaje má čaj nevýraznou až vodovou chuť. Proto je čas nejdůležitějším krokem při přípravě kvalitního čaje. Nepodceňujte tuto část přípravy čaje.

Přípravě čaje věnujte nějaký ten trénink. Odměna za to bude kvalitně připravený čaj, který oceníte jak Vy, tak i Vaši přátelé či známí.

 

Tagy: ,

Zanechte komentář

Abyste mohl komentovat, musíte se přihlásit.