Čaj, který osvěží mysl a zahřeje tělo

01. 10. 2013 | Čaje | Žádný komentář »

Celá lidská společnost je rozdělena na dva tábory, na ty co pijí kávu a ty co čaj. Mnozí patří do obou skupin, ráno si dají kávu na povzbuzení a odpoledne mají čajový dýchánek. Oba nápoje jsou bezesporu kvalitní a celosvětově rozšířené. Kdo přestane pít kávu a začne pít čaj, tak do 10 týdnů výrazně zhubne. Naladila jsem vás na pití čaje? Věřím, že mnohé ano. No na úvod to není špatná motivace, možná zruinujeme velké výrobny kávy, ale výsledek hubnutí vám nezaručím. Je to pouze nepodložená informace, téměř fáma, ale zkusit to klidně můžete.

Existuje nespočet druhů obou tekutin. Světové velmoci mají svůj produkt. Přesuňme se na druhou stranu světa, do Asie, přesněji do Japonska a zde ochutnejme Japonský čaj. Většina z nás jej zná pod názvem Zelený čaj. V Japonsku jej nalezneme opravdu všude již od 9. století. Tento zelený čaj tvoří asi 98 % produkce čajů v Japonsku, černý čaj je raritou. Většina vyprodukované čaje zůstává doma pro domácí spotřebu, malá část se exportuje. Všechny zelené čaje ale nemusí nutně pocházet z Japonska. Čínský zelený čaj se liší tím, že se praží na pánvi. Zatímco Japonský se spaří asi 20 minut parou zchlazené vody na 70 °C. Tím se zabrání oxidaci lístků. Příliš vysoká teplota vody by způsobila horkost čaje. Naopak studenou vodou nedostane čaj žádnou chuť. Někdy je dokonce žádoucí čaj spařit několikrát po sobě. Toto je jen nástin přípravy. Ta se liší čaj od čaje. Proto to neberte jako hotový návod. Je dobré, před přípravou čaje, zjistit, o jaký druh se jedná a jeho nejvhodnější postup přípravy.

Nejběžnějším, a i našim zákazníkům nejznámější, je čaj Sencha, který se pěstuje na nezakrytých polích. Tvoří 80 % veškeré nabídky čajů v Japonsku. Což je opravdu hodně. Chuť čaje závisí na ročním období sklizně a vhodně vybraném místě. Ideální barva tohoto čaje je nazelenalá se zlatými odlesky. V chladných zimních měsících si můžete dopřát horký čaj, zatímco v létě pěkně vychlazený. Komu by nechutnal ledový čaj. Dalšími známými Japonskými čaji jsou Bancha, Kabuse, Tamaryokucha, Gyokuro, práškový čaj Matcha a mnoho dalších.

A co vlastně z čaje máme? Prožitek? Nepodložené studie říkají, že má proti rakovinové účinky. Nebo že dokonce zastavují Alzheimerovu chorobu. Těžko říct, jestli tato tvrzení jsou pravdivá. Zkusit to můžete. Na druhou stranu ale vypít litry čaje denně, taky není to pravé. Jak je známo nic se nemá přehánět. Tekutiny se mají střídat. Ale rozhodně nic nepokazíte, když si večer k televizi uvaříte hezky hrnek teplého čaje. Zahřeje vás na duši i v žaludku.


Zanechte komentář

Abyste mohl komentovat, musíte se přihlásit.