Dlouhá léta zažitý názor, který uznávali mnohé generace po staletí, již dneska neoblomí nikoho, ani zkušené konzumenty čaje, ani úplné amatéry. Že čaj sypaný je lepší, než ten pytlíkový dneska již u nikoho nezaboduje. Usvědčujícím důkazem toho, že pytlíkový čaj nemusí být špatný, je široká nabídka internetových i kamenných obchodů, které nabízejí kvalitní japonské čaje právě ve varných sáčcích. Chybu nemůžeme hledat v nálevovém sáčku, ale ve způsobu přípravy čaje, případně v jeho samotné kvalitě.
Jisté rozdíly však pozorujeme i zde. Rozdílnost je pozorovatelná v čajovém nádobí, které k přípravě používáme. Čaje, které jsou v pytlících, jsou vhodnější pro skleněné nebo porcelánové servisy. Možný je také nerez. Ale naopak vůbec není vhodné nádobí ze slitiny nebo z materiálu, který obsahuje měď. Nikdo se ale nemusí lekat, nejedná se o zdravotní závadu, ale spíše o chuťovou. Co se týče termosky, je lepší čaj nejdříve připravit do konvice a poté hotový nápoj tam přelít.
Pouze reklamním tahem jsou různé tvary nálevového sáčku. Opravdu žádný vliv na kvalitu čaje nemá ani kulatý, hranatý nebo dokonce pyramidový tvar sáčku. Ovšem materiál, z něhož je sáček vyroben, to je jiná. Sáček vyrobená z papíru může chuť zkazit nežádoucími látkami, které se z něj vylučují, zatímco u sáčku hedvábného žádné riziko nehrozí.
Přejděme k přípravě samotného nápoje. Před tím, než budeme čaj připravovat, bychom si měli nachystat nějakou nádobu. Ta by nikdy neměla být studení, protože v takové nádobě horká voda rychle chladne a čaj nemá čas, aby se pořádně rozvinula jeho chuť, či aroma.
S horkou vodou by se mělo jednat též opatrně. Není pravda, jak je ale obecně rozšířeno, že všechny čaje, ať jsou jakéhokoliv druhu, se zalévají horkou vodou. Černý čaj se skutečně zalévá horkou vodou, ale zelený nebo dokonce bílý čaj potřebují vodu pouze 80 stupňů teplou. Docílíme toho tak, že vroucí vodu necháme chvilku odstát, aby se malinko zchladila.
Čaje vždy zaléváme čerstvou vodou, nikoli tou, která již několikátý den stojí odstavená ve varné konvici. Ta by na kvalitě čaji rozhodně nepřidala.
Doba louhování není jednotná u všech různých druhů čajů. Proto je důležité si ověřit, jaká je doba louhování u toho konkrétního čaje, který je právě připravován – tím si zajistíme, že se z čaje nebudou uvolňovat třísloviny, což jsou nežádoucí látky, které dávají čaji jistou hořkost.
Důsledné vymačkávání sáčku ihned po vyjmutí z nádoby je zbytečné. Všechny důležité látky, které chceme, aby se z čaje uvolnili, jsou již dávno v nápoji obsaženy a nic navíc vymačkáváním nezískáme.
Přidání citronu do čaje by mělo být až úplnou závěrečnou fází, protože jakmile se do nápoje dostanou jiné látky, než ty louhované, látky ze sáčku se již nebudou uvolňovat.
Závěrem malé shrnutí pro všechny, kteří si chtějí připravit kvalitní nápoj. Mnohdy ani zarputilý odborník na čaje nemusí poznat čaj, připravovaný z nálevového sáčku, pokud je samozřejmě kvalitně připraven se všemi náležitostmi, které správný čaj má mít. Je žádoucí dodržet při přípravě jak správnou teplotu vody, servírovací nádobí nebo dobu, během které louhujeme.