Čaj rozvinutý do krásy – kvetoucí vázané čaje

12. 09. 2013 | Čaje, Kvetoucí čaj | Žádný komentář »

Pokud jste se ještě nesetkali s kvetoucím čajem, tak je nejvyšší čas se s ním seznámit a poznat jeho účinky a chuť. Jedná se o zvláštní druh čaje, který je velmi specifický a zajímavý tím, že vykvete přímo v konvici.

O kvetoucím čaji

Kvetoucí čaj je zvláštní druh čaje, který poskytuje svému konzumentovi nejen požitek z chuti a vůně čaje, ale i vizuální podívanou. Možnost sledování kvetení čaje má až rituální význam.

Kvetoucí čaj je vlastně malá kulička vytvořená z jednotlivých čajových lístků a květů. Tyto jsou slisovány v malou kuličku. Ta pokud se zalije horkou vodou, tak se pomalu začne rozvíjet a vytvoří překrásný květ.

Celé představení rozvíjení květu trvá asi deset minut a každý jeden květ přinese úplně jiný zážitek. Každý květ je totiž originál a nikdy dopředu člověk nemůže vědět, jak bude celý rituál probíhat.

Vázání kvetoucích čajů

Pro mnohé konzumenty je kvetoucí čaj úplnou novinkou. Není se čemu divit. V Evropě je relativním nováčkem. Ale například v Číně, kde je doma, se vyrábí již asi sto padesát let.

Domov tohoto zvláštního druhu čaje je na čínsko-laoských a čínsko-vietnamských hranicích, přesněji v provincii, která se nazývá Yunnan. Čaj se stal ihned velmi populární. A tak není divu, že se pomalu rozšířil do celého světa, dokonce i do našich čajoven.

Nejčastěji se k výrobě kvetoucího čaje využívají lístky Čajovníku čínského. Dále se využívají i květy Pestrovky kulovité, podzimní chryzantémy, všemožné odrůdy jasmínu, lilií, ibišků, nebo Vonokvětky – Osmanthusů.

Sběr čaje je velmi důležitý. Je nutné vědět, že čaj se sbírá pouze v ranních hodinách. Jednotlivé lístky se sešijí k sobě. K tomu se ještě přišijí květy. Existuje i čaj, který je šitý a neobsahuje květ. Tomu se pak říká vázaný čaj. Obsahuje-li i květ, logicky se jedná o kvetoucí čaj.

Šití je prováděno relativně rychle. Celkový čas trvá, v závislosti na velikosti a tvaru výsledného produktu, od jedné minuty až po deset minut. Jakmile je čaj sešit nití, probíhá oxidace. A až úplně nakonec se čaj suší a peče. Asi nejvíce používaný vázaný čaj bez květu v naší republice je China silvery strawberry – Sin To Cha, což v překladu znamená stříbrná jahůdka nebo další je Keemun Peony – Hon Mu Dan, což znamená Černý ježek.

Příprava kvetoucího čaje

Chcete-li sobě nebo své návštěvě připravit něco jedinečného, kvetoucí čaj, který lahodí nejen chuti, ale i zraku, je tou správnou volbou. Každý druh čaje má svůj specifický postup přípravy. Pokud ale chcete ještě umocnit požitek z čaje, připravujte jej ve skleněné průhledné konvici.

Existuje jeden základní postup pro přípravu všech druhů čaje. Nikdy by se měl čaj zalévat vroucí vodou, protože hrozí riziko, že by lístky ztratily své vlastnosti. Teplota vody by měla mít ideálně kolem 70 – 80°C. Příprava by měla probíhat ve skleněných nádobách.

Nikdy nezaléváme kvetoucí čaj na jednou. Vícenásobné zalévání je určitě žádoucí, i když se tím prodlužuje doba louhování.

Tagy:

Zanechte komentář

Abyste mohl komentovat, musíte se přihlásit.