Pod tímto termínem si můžeme představit indický region, který se rozprostírá v severovýchodní části Indie, v podhůří monstrózního pohoří Himaláje, ale mnozí si představí černý čaj, který je pod tímto synonymem velmi známý. Z tohoto regionu proudí ročně množství beden právě s produktem, který je nám po celém světě, s čajem. V USA dokonce tento region je nejvíce zmiňovaným pojmem spojujícím se s produktivitou čaje. Bohatství, které tento region produkuje, patří mezi to nejcennější, a to nejen mezi zasvěcenými odborníky, ale také mezi nestrannými laiky.
Pokud se budete chtít vydat po stopách černého čaje, musíte sednout na letadlo a letět směr Indie. Na pomezí Indie, Nepálu a Sikime se nachází Darjeeling. Dostanete se do správního regionu Západní Bengálsko, které je porostlé čajovníkem na ploše téměř padesát tisíc akrů. Návštěvník zde najde bezmála devadesát různých čajových zahrad.
Oblast vyprodukuj mezi desíti a jedenácti miliony kilogramy čistého, nefalšovaného Darjeelingu. Tento druh čaje je tak výjimečný sám o sobě, že již není nutné jej ničím dochucovat, ani cukrem, ani mlékem. To potvrdili samotní konzumenti a milovníci kvality.
Jako tzv. Flush označujeme každou etapu sklizně, které jsou mimochodem celkem tři hlavní.
First Flush, jak je označována první sklizeň, která probíhá na jaro, se odehrává ještě na konci zimních měsíců, v rozmezí mezi koncem února a koncem dubna. Může se to samozřejmě posunout v závislosti na počasí, které ten konkrétní rok je. Čaj získaný v tomto prvním období se stal velmi populární právě kvůli své čerstvosti. Kvůli svému brzkému sběru je prvním čajem po dlouhé zimě. A právě díky tomu si tato oblast vydobyla takového uznání po celém světě.
Během druhé sklizně, neboli Second Flush, se získává čaj v období od konce dubna, přes květen a až do prvních monzunových dešťů. Je docela paradoxem, že čaj, sesbíraný během této druhé fáze sběru nebývá tak populární a rozšířený, jako primární čaj, má mnohdy mnohem vyšší cenu. Co se týče jeho chuti, je docela logické, že má mnohem výraznější a vyzrálejší chuť. Aroma je silnější, se kterým se nesetkáme nikde jinde na světě. Výsledný nápoj z čajových lístků bude mít zlatavou, mnohdy až zlatozelenou barvu.
Poslední období, kdy se dá sklízet čaj, je nejméně kvalitní. Čajové lístky se sice rodí velmi rychle a v hojném počtu, ale nejsou tak kvalitní, jako během First nebo Second Flush. Čaj, sesbíraný v tomto období, dostal název čaj z tzv. Monzunové sklizně. Jeho chuť je velmi silná, až hrubá, a proto se dostává hlavně do čajových směsí, kde se jeho chuť zmírní. Během podzimní sklizně, což už je úplně poslední fáze sklizně během roku, se sesbírá asi pět až deset procent celoroční sklizně. Projeví se to i na ceně výsledného produktu.