Pár slov o skladování yerba maté

27. 02. 2011 | Čaj Maté | Žádný komentář »

Zpracování a sušení yerby maté je celkem složitá série podrobně popsaných kroků (například sušení lístků nad ohněm), která má jediný cíl. Zachovat všechny specifické vlastnosti lístků cesmíny tak, aby se v nálevu samotném mohly co nejlépe všechny rozvinout. Proto nikoho nemůže překvapit celkem prostá skutečnost, že pokud si chceme v naší pečlivě vybrané kalabasy vypít skutečně dobrou yerbu maté, je potřeba myslet také na to, abychom ji skladovali správným způsobem. Takže není od věci říct už na tomto místě, že na papírový sáček na poličce nad plotýnkou (toliko oblíbené místo českých domácností) rovnou zapomeňte. Takhle se neskladuje žádný pořádný čaj a maté o to méně.

Na druhou stranu můžeme čtenáře šokované předchozí větou uklidnit. Skladovat tento čajový nápoj není žádná věda. Je možné uchovat všechny jeho blahodárné účinky na lidský organismus i specifickou chuť a vůni, pokud vyhovíme několika celkem jednoduchým pravidlům. Pokud je dodržíte, zaručujeme vám, že vaše bylinka nedojde žádné úhony, která by vám po správné přípravě nápoje přichystala nemilé překvapení.

Stejně jako u jiných čajů je i u maté na prvním místě postarat se o její izolaci před vlhkostí, vzduchem a také před sluncem. Samozřejmostí je nutnost eliminovat veškeré nepříjemné okolní pachy, protože yerba, stejně jako mnohé další čaje, je velice ráda pohlcuje. Tím samozřejmě ztrácí svou vlastní vůni, kvůli které si ji taky kupujeme.

doza-black-japan-230-detail

Pro maté platí veskrze stejná pravidla, jako pro uchovávání jakéhokoli jiného čaje či bylinek. Ideálně balení uzavřít a umístit na takové místo, kde bude v suchu, temnu a bez přístupu kyslíku.

Na druhou stranu nemusí mít puntičkáři strach, pokud nechají yerbu chvilku na sluníčku na stole a odjedou třeba do práce. Maté si samo o sobě svoje vlastnosti celkem spolehlivě uchovává a pokud pijete tento nápoj pravidelně a nekoupili jste ho deset kilo najednou, pak se nemusíte bát, že vám vaše zásoby stihnout zoxidovat a všechna jejich chuť a zdravotní účinky se ztratí.

Je občas dobré si připomenout, že yerbu není dobré ukládat do mrazáku. Směs nesnáší zrovna dobře prudké změny teplot a stejně tak je náchylná k vyčichnutí a přijetí vůní okolí, pokud ji necháte delší dobu někde v otevřené krabičce nebo dóze.

doza-na-sypany-caj-krychle-250g-detail

Jaké nádoby je tedy dobré vybrat, pokud chcete yerbu skladovat delší dobu? Samozřejmě je nejlepší poohlédnout se přímo po speciálních dózách, které jsou přímo výrobcem určeny ke skladování yerby maté. Za prvé mají vynikající izolační vlastnosti, za druhé jsou často opatřeny praktickým zobáčkem pro pohodlné dávkování, takže nemusíte pokaždé otevírat samotnou nádobu.

I jiné dózy na kávu nebo čaj mohou ale odvést velmi kvalitní práci i v případě yerby maté. Pokud necháváte svoje menší balení maté v příhodné místnosti, klidně ho nechte v původním balení. Výrobce ví, jak který čaj balit, takže není potřeba malé množství ihned přesouvat do zvláštní nádoby. Zvláště tehdy, pokud jej zakrátko stejně spotřebujete.

Pokud se vydáváte na cesty a pátráte po vhodném pouzdru právě na yerbu, existuje prosté a zároveň velmi elegantní a účinné řešení. Jednoduše maté přesypejte do tmavé PET lahve. Díky trychtýři u hrdla pak navíc všechno v pohodě odměříte a navíc se nemusíte děsit toho, že se vám lahev mezi zavazadly poškodí nebo rozbije.


Zanechte komentář

Abyste mohl komentovat, musíte se přihlásit.