Slavný čínský čaj Bai Hao Yin Zhen

25. 11. 2013 | Čaje | Žádný komentář »

Pokud chcete sáhnout po čaji, volte raději ty kvalitnější, které mají nejen výraznou chuť, ale i skvělé aroma. Mezi takové čaje patří i Bai Hao Yin Jan. Tento čaj, pocházející z Číny je opravdu unikátní kombinací toho nejlepšího, co konzument může očekávat. Všichni, kdo jen jednou ochutnají tento čaj, nemohou proti němu říct ani půl záporného slova. Výjimečnost čaje začíná již během růstu samotné rostlinky. Vše, co se týče místa výskytu, sklizně, sušení a přípravy čaje je velmi důležité. Opravdoví znalci se právě na tyto ovlivňující faktory zaměří při výběru čaje. Čaj Bai Hao Yin Jan (Yin Zhen) je vždy zárukou toho nejlepšího, co můžete vypít.

Pokud přeložíme název čaje, dozvíme se něco i o jeho lístcích, protože to má souvislost. Překlad teda zní jako Stříbrné jehličky s bílými vrcholky. Název čaje se nechal inspirovat právě místem, kde se pěstuje. Jedná se o oblast Fujian, což je místo nacházející se v jihovýchodní Číně, kde se nachází hory, jejichž špičky jsou často zasněženy. To je jen jedna z možného pojmenování čaje. Stejně tak byl pro název inspirací samotný vhled lístků. Podíváte-li se na ně pozorněji, jsou pokryty malinkými chloupky, které mají stříbrnou barvu.

Chcete-li si vychutnat skutečně pravý a nefalšovaný čaj Bai Hao Yin Jan, je nutné, abyste se podívali na místo původu toho konkrétního čaje. Originální čaj totiž musí pocházet pouze z oblasti Fujian. Objevíte-li jinou oblast původu, nejedná se o skutečný čaj Bai Hao Yin Jan.

Bai Hao Yin Jan se řadí do kategorie bílých čajů. V samotné Číně je tento čaj považován za něco extra. Proto pokud budete mít zájem vyzkoušet skutečnou pecku mezi čaji, pusťte se vychutnat jemnou chuť čaje Bai Hao Yin Jan (Yinzhen). Jeho jemná chuť je dána právě sběrem těch nejjemnějších pupenů, které rostlina vyprodukuje. Pupeny, které se zpracovávají, musí být neporušené.

Sklizeň je velmi náročná. Neprobíhá za pomoci žádných strojů, ale jednotlivé lístky či pupeny se sbírají ručně. Takže sklizeň je dost zdlouhavá, a přitom je nutné sklidit lístky v pravý čas. Je nutné vědět, kdy se má pupen sklidit. Doba sklizně je velmi krátká, protože je nutné, aby se pupen sklidil právě v době, kdy ještě není plně rozvinut v lístky.

Historie čaje Bai Hao Yin Jan není zas tak dlouhá. Vraťte se do poloviny devatenáctého století, kdy proběhly první snahy o výrobu tohoto druhu čaje. Města, která započala s těmito snahami, jsou proslulé tímto čajem do dnes. Jedná se o Fuding a Zhenghe. Vydáte-li se po stopách tohoto čaje, určitě Vaše kroky zamíří právě do těchto dvou měst, které jsou čajem známé i dnes a kde je soustředěna většina výroby,

Vychutnali jste si již někdy tento čaj, pak patříte mezi šťastné jedince, kteří měli možnost poznat skutečnou kvalitu. Jeho jedinečná chuť je nezapomenutelná. Vidě-li jste-li tento druh čaje, rozhodně jste si všimli jeho velmi tenkých lístečků, které jsou podobné jehličkám. Štětinky, které pokrývají celý povrch, jsou opravdu okouzlující a celkovému vzhledu dodávají ten správný šmrnc.

Příprava čaje není jen o chuťovém požitku, ale i o skutečném rituálu během přípravy. Jak již bylo napsáno výše, lístky připomínají malé jehličky. To uvidíte právě ve chvíli, kdy se lístky zalijí horkou vodou. Před zalitím vodou bylo v šálku jen několik lístků, jakmile ale se voda dotknula prvních, ty se začaly měnit na mnoho malinkatých jehliček, které se začnou stavit, jakoby do pozoru.

Ještě předtím, než se dáte do přípravy samotného čaje, měli byste umět rozlišit jednotlivé druhy podle chuti. Připravíte-li si čaj vypěstovaný v oblasti Fuding, můžete očekávat čerstvou chuť. Naproti tomu čaj ze Zhenghe bude zemitější a aromatičtější.


Zanechte komentář

Abyste mohl komentovat, musíte se přihlásit.