Slavný čínský čaj Yin Jan

Yin Jan je bílý čaj, pocházející z Asie, přesněji z Číny. Jedná se o velmi populární druh, který se získává z nezvykle odolných keřů čajovníku. Čajovník na sobě tvoří velké pupeny. Dnešní podoba bílého čaje se dá sehnat pouze ve čtyřech oblastech. A dokonce čaj Yin Jan jen ve dvou z nich, a to z Zhen he a Fudingu. Stříbrná jehla, jak se taky tomuto druhu čaje někdy přezdívá, je relativní novinka na trhu. Do podvědomí se dostala až koncem osmnáctého století, což je relativně nedávno oproti jiným druhům čaje. Avšak blahodárné účinky bílého čaje jsou známé již od nepaměti, tento druh je prostě novinkou, která si ale brzo získala velkou popularitu.

Získat kvalitní čaj není tak snadné. Během sběru se totiž sbírají jen lístky z těch nejsilnějších keřů, které nejeví žádné známky poškození. Jedinou možností je vyhledávat pouze dravé keře, na kterém rostou jen ty nejlepší lístky.

Pití čaje je opravdovým potěšením nejen pro lidskou duši, ale i pro tělo. Tento čaj je tak kvalitní, že během každého jednoho doušku si to sami uvědomíte. Jedná se o to nejlepší, co můžete pít. Čaj Yin Jan je skutečným skvostem mezi čaji.

Porovnáme-li tento výborný čaj vzhledově s klasickým zeleným čajem, ta si všimneme, že jeho barva je světlejší. Postupem času se ale přemění na žlutou barvu. Podle barevné škály můžeme mluvit o světle medové barvě. Velkým překvapením pro mnohé je to, že čajové lístky ihned po spaření vodou mění své zabarvení. Stávají se světle zelené. To není tak typické pro přípravu čaje.

Nyní si přibližme vůni samotného nápoje, je velmi lehká a svěží. Proto je dobrý i jako osvěžující nápoj. Hotový čaj je nasládlý, čímž se liší od ostatních zelených čajů. Vůně je velmi příjemná a tak zachutná rozhodně každému.

Čaj není určen jen otřelým odborníkům čaje, ale i úplným začátečníkům, kteří si zvykají na rozličné chutě těch nejkvalitnějších čajů celého světa. Proto se doporučuje vyzkoušet opravdu všem.

Příprava čaje není nijak složitá a zvládne ji opravdu každý. Pokud se prodlouží doba louhování, nic se nestane. Čaj nezhořkne, což je výhoda oproti ostatním zeleným čajům.

Čaj Yin Jan je většinou považován za jeden z nejsladších bílých čajů. Jeho chuť je opravdu ohromující a pochutnají si na něm i ti, co hořké čaje nemají moc v lásce. Jeho sladká chuť závisí i na způsobu sběru jednotlivých lístků. Pečlivost je více než nutností. Bez ní by nebylo možné dosáhnout takové chuti čaje. Ruční sběr je zde samozřejmostí. Jednotlivé lístky se musí totiž ihned po sběru oddělit od ostatních a od stonku. Každý lístek bude jako samostatná jednotka. Následuje velmi šetrné sušení.

Sušení probíhá na přímém sluníčku. Je totiž nutné, aby lístky ztratily až sedmdesát procent veškeré vlhkosti, kterou přirozeně obsahují. Jakmile se tak stane, přichází další fáze sušení, která se nepraktikuje už na sluníčku, ale v chládku pod střechou. Toto sušení není tak obvyklé. Protože většinou se čaje suší na vysokých teplotách, ale tady u tohoto ne. Je to dáno tím, aby byla zachována bílá barva lístků. Lístky mají totiž na přímém slunci tendenci měnit barvu a žloutnout, což je samozřejmě nežádoucí stav. U ostatních zelených čajů se právě pomocí vysoké teploty zabraňuje oxidaci, zde se brání před oxidací vlhkostí.

Zveřejnit odpověď