Tajemný nápoj starých Inků – lapacho

13. 09. 2013 | Čaje, Nezařazené | Žádný komentář »

Lapacho je stejnojmenný název pro čaj z kůry, ale taky pro strom, na kterém se kůra nachází. Čaj je výborný na celkové pročištění organismu každého člověka, je totiž plný antioxidantů.

O čaji Lapacho

Čaj Lapacho, jak by se mohlo zdát, nepochází z Asie, ale z Ameriky. Přesněji z Jižní Ameriky a je populární již od doby Starých Inků, kteří tento nápoj v hojném množství konzumovali. V poslední době se rozšířil i do našeho prostředí a stává se čím dál tím víc oblíbeným.

Čaj je připravován z kůry stejnojmenného stromu, Lapacho. Tato kůra obsahuje mnohé látky, které mají blahodárné účinky na lidský organismus. Najdeme zde látky jako je železo, vápník, draslík, mangan nebo třeba hořčík. Tímto výčet látek samozřejmě nekončí.

Strom bychom našli na území Jižní Ameriky, přesněji ve státech jako jsou Brazílie, Bolívie, Peru a Argentina. Stromy se dožívají vysokého věku, hovoříme zde až o 700 letech. Dorůstají do výšky až dvacet metrů.

Chuť čaje není nijak výjimečná. Spíš ne moc chutná. Ale čaj má velmi výborné čistící účinky na lidský organismus, proto se pije v hojném množství i přes jeho hořkou chuť. Nápoj by se neměl sladit. Blahodárné účinky by totiž mohly ztratit svůj význam.

Jak je to pravidlem u většiny kvalitních čajů, tak i zde to platí. Čaj Lapacho by neměly pít malé děti a těhotné ženy. Čaj se stejně tak nedoporučuje pít ve velkém množství. Maximální doba pro každodenní konzumaci je tři týdny. Poté je nutné udělat minimálně sedmidenní pauzu bez tohoto druhu čaje.

Příznivé účinky čaje Lapacho

Čaj Lapacho jak již bylo napsáno výše, je velmi starý. Nápoje z něj připravené požívali již staří indiáni v Jižní Americe. Ti jej využívali k lékařským účelům, převážně proti zánětům. Odvar z kůry Lapacho se využíval taky jako koupel nebo obklady. V současné době se čaje Lapacho mohou taky využívat jako doplněk lékařské péče. Svou účinností se používají převážně při léčbě dýchacích cest, kašle, rýmy, bronchitidy, záněty, ale také při celkové očistě organismu.

V současné době se pozornost na čaj Lapacho upoutala právě kvůli jeho příznivým účinkům proti některým druhům rakoviny. Stejně tak se ukázalo, že zpomaluje rozvoj leukémie.

Výčet nemocí, proti kterým se dá užívat čaj Lapacho, není u konce. Využívá se v boji proti cukrovce, podporuje krvetvorbu, celkově posiluje lidskou imunitu, tlumí silné migrény. Vědci potvrdily jeho účinky v boji proti Parkinsonově chorobě, stejně tak u sklerózy.

Čaj se hojně využívá při celkové detoxikaci organismu. Jeho pití se proto doporučuje například po chemoterapii, případně jako regenerace jater, či ledvin.

Jak již bylo napsáno výše, dlouhodobé užívání čaje není žádoucí. Proto by si každý měl rozmyslet, jaké množství čaje vypije, protože je možné, že se objeví nežádoucí účinky v podobě nevolnosti nebo průjmů.

Příprava čaje lapacho

Pokud uvažujete o přípravě tohoto blahodárného čaje, tak již neváhejte a vrhněte se na to. Příprava není nijak složitá, takže to zvládne opravdu každý. Na jeden litr vody budete potřebovat čtyři lžičky čaje Lapacho. Čaj se zalévá horkou vařící vodou, ve které se bude vařit asi pět minut. Následujících patnáct minut nechte čaj louhovat. V žádném případě nepoužívejte hliníkové nádoby na přípravu čaje. Jestli použijete kovové nebo keramické je už jedno.

Maximální množství jsou dva litry čaje během jednoho dne.

Tagy:

Zanechte komentář

Abyste mohl komentovat, musíte se přihlásit.