Černý čaj se umístil na první příčce, co se týče rozšířenosti, v Západním světě. Čaj se stal oblíbeným nejen kvůli své výrazné chuti, ale také proto, že se stal nezbytnou součástí různorodých pokrmů, připravujících se na Západě. Černý čaj nebývá spojován s blahodárnými účinky na lidský organismus tak jako jiné druhy čajů, ale ani jemu tuto funkci nemůžeme úplně odepřít.
Nedílnou součástí čajových sešlostí je černý čaj již odedávna. Jistou pozornost si zaslouží díky své neodolatelné chuti, ale i aromatické vůni. Od ostatních druhů čaje se liší právě ve způsobu jeho získávání. Úplná oxidace je základem procesu, bez něhož by černý čaj vůbec neexistoval. Za použití speciálních strojů se lístky mnou, podobně jako bylinky mezi prsty. Tím se uvolní aroma a aktivní látky.
Samozřejmě tímto postupem není primární získat esenciální aroma, ale právě olej, který je součástí každého lístku. Jakmile se tyto oleje smísí s kyslíkem, nastává okamžitá proměna aroma, ale samozřejmě i chuti, která dělá čaj tak specifickým. Po první fázi procesu oxidace, nastává samotné nahřívání a následné sušení jednotlivých lístků. Jakmile je celý proces hotový, dostane konzument do rukou výsledný produkt, který rozhodně stojí za to.
Oxidace je oním zásadním krokem k výslednému černému čaji. Chuť, ale i vůně čaje se prohlubuje právě díky oxidaci. Zbarvení čajových lístků závisí též na tomto procesu. Hnědé nebo hnědočerné zbarvení můžeme pozorovat na lístcích. Ale ani namodralý tón není ničím neobvyklým. Znáte čaj červený? Ne, není to jiný druh. Tak se totiž v samotné Číně mnohdy nazývá čaj černý, právě díky načervenalé barvě nálevu.
Camelie sinensis, neboli čajovník čínský, je rostlina, ze které se získávají lístky černého čaje, ale stejně tak i čaje zeleného. V nápoji čaje černého je obsažen kofein, proto by jeho konzumenti měli s touto látkou počítat. Každý jeden šálek obsahuje asi 50 miligramů kofeinu. Jedná se o mnohem větší množství, než u čaje zeleného, jehož jeden šálek osahuje kofeinu v rozmezí mezi 8 – 30 miligramy. O nadměrný přísun kofeinu ale konzumenti nemusí mít strach. Běžný šálek černé kávy obsahuje dvakrát až sedmkrát větší množství látky než čaj.
Prospěšné účinky na lidský organismus jsou znatelné i u tohoto druhu čaje. Hlavní úlohu zde hrají antioxidanty, které na sebe vážou pro člověka nebezpečné volné radikály. Neméně důležitý je i jejich podíl na zlepšení funkcí lidského organismu.
Pokud chcete snížit riziko výskytu cukrovky u člověka, pijte dlouhodobě černý čaj. Takto zní rady vědců, kteří účinky čaje pečlivě studovali. Práv výtažek z černého čaje dokáže brzdit vstřebávání krevního cukru. Černý čaj je v tomto ohledu mnohem účinnější, než například zelený čaj.