Zelený čaj je takzvaný pravým čajem, který při celkovém zpracovávání prochází pouze minimální oxidací. Zelené čaje jsou velice populární například v Číně, Korei, Japonsku, Hong Kongu, Tchajwanu a nebo na Středním Východě. Nedávno se také poměrně velikým způsobem rozšířil do západních zemí, kde převládá spíše černý čaj.
Pokud bychom se měli podívat do historie zeleného čaje, tak bychom museli zhruba pět tisíc let zpátky, kdy se tento čaj začal pěstovat právě v Číně a Indii. O zeleném čaji se toho traduje opravdu hodně, avšak mnoho z tohoto nebylo doposud vědecky potvrzeno.
Jedná se například o to, že by údajně měl zastavovat nějaké neurodegenerativní onemocnění, jako například Parkinsonova choroba nebo Alzheimerova choroba. Další věcí je léčba multiplex sklerózy a prevence proti rakovině nebo samotné léčení rakoviny. Další věcí je pak určitě zvýšení oxidace tuků a podpora látkové výměny.
O tomto se v současné době mluví poměrně frekventovaně, kdy se prodávají na podporu hubnutí zelené čaje, zelené kávy a tak podobně. Japonští odborníci také například tvrdí, že pokud si dopřejete za den pět šálků zeleného čaje, tak můžete spálit něco kolem sedmdesáti až osmdesáti kalorií. Jak už to tak bývá, tak existují také negativní účinky, pokud zeleného čaje pijete hodně.
Je to samozřejmě kvůli vysokému obsahu kofeinu. Vedlejšími účinky pak může být například časté močení, nespavost a nevolnost.